Google Bireysel Kullanıcı Davranışı Araştırması

Google Bireysel Kullanıcı Davranışı Araştırması

Bu yazı Google User Behavior yazısından veriler alınarak kendi yorumlarımla yazılmıştır.

Kaynak olarak kullandığım backlinko sitesi Brian Dean isimli bir girişmcinin SEO notlarını paylaştığı ve benimde her gün takip ettiğim bir site.

İnsanların modern Google SERP’lerle nasıl etkileşimde bulunduğunu daha iyi anlamak için 1.801 Google kullanıcı davranışı oturumunu analiz etmişler.

Google SERP Nedir?

Bu araştırmada bulunan temel konu başlıkları şu şekilde;

  • Organik sonuçlar ve reklamların tıklanma oranı,
  • Yerel, video ve Google Alışveriş’e giden tıklamaların yüzdesi,
  • Ortalama arama oturumu uzunluğu,
  • İlk sayfanın altına giden kullanıcı sayısı

Ve şimdi keşfettiklerimizi paylaşma zamanı.

Bu analizden çıkan toplam 13 madde şu şekilde:

1. Google’da arama yapanlar Google’ın otomatik tamamlama önerilerinden birini% 23 oranında kullanır. Bilgilendirici ve yerel aramalar arayan kişiler, ticari sorgularla arama yapanlara göre bir otomatik tamamlama önerisini daha sık tıklama eğilimindeydi.

2. Google kullanıcılarının% 50’si , arama yaptıktan sonra 9 saniye içinde sonuçlarını tıklıyor Ve bir Google arayıcısının bir şeyi tıklaması için geçen ortalama süre 14,6 saniyedir.

3. Google’da arama yapanların yalnızca% 9’u, bunu arama sonuçlarının ilk sayfasının altına götürüyor .

4. Kullanıcıların% 15’i ilk arama terimlerini değiştiriyor. Bu, Google’ın alaka düzeyi yüksek sonuçlar sunma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Veya Google kullanıcılarının ilk denemelerinde doğru anahtar kelimeyi seçmekte ustadırlar.

5. Kullanıcıların yalnızca % 17’si bir sonucu tıkladıktan sonra arama sonuçlarına geri döndü . Kullanıcıların yalnızca% 5’i aynı sorgu için birden fazla kez geri dönüyor.

6. Google kullanıcılarının çoğunluğu (% 59) arama oturumları sırasında tek bir sayfayı ziyaret etmektedir . Sadece% 6’sının sorgularına yanıt alabilmek için dört veya daha fazla sayfayı ziyaret etmesi gerekiyor.

7. Arama yapanların% 65’i , arama oturumları sırasında geleneksel “10 mavi bağlantı” arama sonucunu tıklıyor .

8. Bu, sorguya bağlı olarak büyük ölçüde değişse de, arama yapanların% 19’u aramaları sırasında bir Google Reklamını tıklamaktadır.

9. Yerel sorgular için, arama yapanların% 42’si Google Haritalar Paketi içindeki sonuçları tıklıyor.

10. Bir ürünü arayan kullanıcıların% 19’u bir Google Alışveriş sonucunu tıklıyor.

11. Ortalama olarak, arama yapanların yalnızca% 3’ü bir “Kullanıcılar da Soruyor” kutusuyla etkileşimde bulunuyor. Bu davranış, sorguya bağlı olarak büyük ölçüde değişse de. Örneğin, takviye arayanların% 13,6’sı bir PAA kutusuna tıkladı.

12. Arama yapanların yalnızca % 0.44’ü Google’ın arama sonuçlarının ikinci sayfasına gider.

13. Ortalama arama oturumunun tamamlanması 76 saniye sürer. Ve tüm arama oturumlarının yarısı 53 saniye içinde tamamlanır.

Bu Çalışma Nasıl Yapıldı?

Bu araştırma için ABD merkezli 454 insan kullanıcıdan Google aramayı kullanarak bir dizi görevi gerçekleştirmelerini istedik.

Geniş bir dizi farklı sorgu elde etmek için deneklerimizden aşağıdaki arama görevlerini gerçekleştirmelerini istedik: Birkaç farklı ticari alanda ürün, hizmet, yerel, bilgi ve işlemsel sorgular ile bazı sonuçlara erişilmiş.

Ticari (Fiziksel Ürün): 20 doların altındaki bir Ford F-150 kamyonu için bir araç telefonu tutucusu bulun.

Ticari (Hizmet): İlk yıl yeni kart sahiplerine en az 20.000 mil sunan bir havayolu kredi kartı bulun.

Ticari # 2 (Hizmet): Yıllık ücreti olmayan ve% 25’ten az faiz oranı olmayan küçük işletme kredi kartı bulun.

Yerel: Yerel bölgenizde bir araba kazası avukatı bulun.

Bilgilendirici: Kendi saçınızı nasıl keseceğinizi gösteren en iyi videoyu bulun.

Bilgilendirici: Ek bir teslimat ücreti ödemeden yerel bölgenizde çevrimiçi yiyecek satın almanın en iyi yolunu bulun.

İşlemsel: Bel ağrısına yardımcı olabilecek takviyeleri bulun.

Daha sonra seans sırasında her bir deneğin ekranını kaydettik.

İşte bu kayıtlardan birinin bir örneği.

How People Use Google Search (New User Behavior Study)

Anket talimatlarının uygulandığından emin olmak için her videoyu ayrı ayrı inceledikten sonra. Toplamda 259 kullanıcı (1.801 arama oturumu) elde ettik. 2.226 dakikalık (38 saat) toplam video kayıt uzunluğu ile.

Son olarak, video verilerini ekledik. Her veri noktası bir elektronik tabloya girildi. Ve sonuçları analiz etti.

Bu sonuçları parçalayalım.

Arama Yapanlar Google Otomatik Tamamlama Önerilerini% 23 Kullanıyor

Google’ın otomatik tamamlama özelliği , arama geçmişinize, coğrafyaya ve o ana kadar yazdıklarınıza göre aramanız sırasında bir dizi anahtar kelime önerir.

Kişiler Google Arama’yı Nasıl Kullanıyor (Yeni Kullanıcı Davranışı Araştırması)

Araştırmamıza göre, oldukça fazla sayıda Google araştırmacısı bu özelliği kullanıyor. Özellikle, tüm aramaların yaklaşık dörtte birinin bir kullanıcının Google’ın otomatik tamamlama önerilerinden birini seçmesiyle sonuçlandığını gördük.

Ancak, bir kişinin Google otomatik tamamlamayı kullanma sayısı bir şekilde sorguya bağlıydı.

Özellikle, ticari ve işlemsel anahtar kelimeleri arayan kişiler, otomatik tamamlama önerilerini en sık kullanma eğilimindeydi.

Temel Çıkarım: Google otomatik tamamlamanın arama davranışı üzerinde önemli bir etkisi olduğu görülüyor. Özellikle işlemsel ve ticari sorgular için.

Google Kullanıcılarının Yarısı Aramalarının 9 Saniyesi İçerisini Tıkladı

Sonra, “ilk tıklama zamanı” nı araştırmak istedik. Başka bir deyişle, bir kullanıcının bir şeyi tıklamaya karar vermeden önce sonuçları taramak için ne kadar zaman harcadığı.

Birçok kişi ilk sonucu içgüdüsel olarak tıklasa da, Google’ın şu anda kullandığı video karuselleri, insanlar da soran kutular ve en çok okunan hikayeler dahil olmak üzere çok sayıda SERP özelliği nedeniyle kullanıcı davranışının değişebileceğini varsaydık.

SERP düzenlerinin farklı aramalar arasında önemli ölçüde değişebileceğinden bahsetmiyorum bile.

Bu kombinasyon, kullanıcıların sayfadaki ilk organik sonucu hızlı bir şekilde seçmesini zorlaştırır. Sorguya bağlı olarak, ilk sonuç ekranın üst kısmında olabilir. Ya da sayfanın aşağısında. Ve bazen Google Alışveriş ile Google Reklamı sonuçları arasında sıkıştırılır.

Google’da bir şey arayanların% 50’sinin 9 saniye içinde tıkladığını keşfettik. Ayrıca, kullanıcıların% 25’inin 5 saniye içinde tıkladığını tespit ettik.

Ortalama olarak, “ilk tıklamaya kadar geçen süre” 14,6 saniyedir.

Temel Çıkarım: Google’da arama yapanlar, ilk tıklamalarını yapmadan önce sonuçları boyutlandırmak için önemli miktarda zaman harcarlar. Bir arama için ortalama “ilk tıklama süresi” 14,6 saniyedir.

Kullanıcıların% 9’u İlk Sayfanın Altına Kayar

Bu muhtemelen SERP özelliklerindeki farklılıklardan kaynaklanmaktadır.

Ticari anahtar kelimeler genellikle Google Alışveriş sonuçlarını getirir. Neredeyse her zaman ekranın üst kısmında görünür.

Öte yandan, işlemsel ve bilgilendirici terimler genellikle daha geleneksel bir “10 mavi bağlantı” düzeni sunar. Bu, daha fazla kaydırmaya ve sayfanın daha aşağısına tıklamaya yol açabilir.

Temel Çıkarım: Google kullanıcılarının nispeten azı (% 9) SERP’lerin en altına iniyor. Birçoğu, sorgularının cevabını sayfanın üst kısmında bulur. Veya, ihtiyaç duyduklarını ekranın üst kısmında bulamazlarsa, bunun yerine sorgularını değiştirmeyi tercih edin.

Google Kullanıcılarının Yalnızca% 15’i İlk Arama Terimlerini Değiştiriyor

Bunun nedeni, Google’ın ( Hummingbird ve RankBrain gibi güncellemeler yoluyla ) bir sorgunun gerçek amacını anlama becerilerini geliştirmiş olması olabilir.

Veya Google’ın arama sonuçlarının geçmiştekinden daha iyi olduğunu. Bu, birisinin sayfanın üst kısmına doğru alakalı bir sonuç bulmasına yol açar.

Ayrıca, Google kullanıcılarının nasıl arama yapacaklarını daha iyi anlaması da olabilir. Başka bir deyişle, sorgularını doğru şekilde ifade etmek için binlerce arama konusunda eğitilmişlerdir.

Her iki durumda da, Google’da arama yapanlar genellikle ihtiyaç duyduklarını ilk sorgularıyla bulurlar. Bu nedenle, ilk aramadan sonra çok azı nihayetinde sorgusunu değiştirir.

Temel Çıkarım: Arama yapanların yalnızca% 15’i nihayetinde başlangıçta aradıkları anahtar kelimeyi değiştirir.

Google Arama Kullanıcılarının% 17’si SERP’lere Geri Dönüyor

Tartışmalı olsa da , Google’ın algoritmasının, kullanımların sonuçlardan memnun olup olmadığını anlamak için “davranışsal sinyallere” baktığına dair kanıtlar vardır.

Ne olursa olsun, bir Google sonucunu tıkladıktan sonra kaç kişinin geri döndüğünü (veya daha doğrusu ” pogo yapıştırıldığını “) görmek istedik .

Ve kullanıcıların% 83’ünün tıklamayı seçtikleri sonuçtan geri dönmediğini gördük. Ve tek bir arama oturumu sırasında kullanıcıların yalnızca% 5’inin birden çok kez geri döndüğünü.

Google'da Arama Yapanların% 83'ü SERP'lere Geri Dönmüyor

Yine de, bu sorguya bağlı olarak değişiyordu.

Hemen Çıkma Oranı, Sorgu Türüne Göre Değişir

Araştırmamız, arama yapanların çoğunluğunun (% 59) tek bir sonucu tıkladığını da ortaya çıkardı. Ve kullanıcıların küçük bir yüzdesi (% 6), sorgularına bir cevap bulmak için 4’ten fazla sayfayı ziyaret etti.

Google Kullanıcılarının% 59'u Arama Oturumları Sırasında Tek Bir Sonucu Tıklıyor

Yine, bu, Google’ın genel olarak bir kullanıcının sorgusunu tatmin etme konusunda iyi bir iş çıkardığını gösterir.

Yukarıda tartışıldığı gibi, Google arama yapanların tıklanacak en alakalı sonuca karar vermek için oldukça fazla zaman harcaması gerçeğiyle birleştiğinde.

Temel Çıkarım: Bir Google sonucunu tıklayan kişilerin% 17’si, farklı bir sonuç seçmek için SERP’lere geri dönüyor.

Google’da Arama Yapanların% 65’i Organik Sonuçları Tıklıyor

Google, son birkaç yılda Öne Çıkan Parçacıklar, Bilgi Panelleri, Twitter kartları ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi SERP özelliğini kullanıma sundu.

Buna rağmen, arama yapanların% 65’inin arama oturumları sırasında en az bir “10 mavi bağlantı” organik sonucunu tıkladığını gördük.

Google'da Arama Yapanların% 76'sı Organik Sonuçları Tıklıyor

Bu, bu kullanıcıların da bir reklama tıklamadıkları anlamına gelmez. Birçok kullanıcının arama oturumları sırasında hem organik sonuçları hem de reklamları tıkladığını gördük.

Ancak, arama yapanların büyük çoğunluğunun, oturumları sırasında organik sonuçlara en az bir kez tıklamaları dikkat çekicidir. Ve makul sayıda (% 10) birden fazla organik listeye tıklama.

Temel Çıkarım: Google kullanıcılarının% 65’i, arama oturumları sırasında bir organik sonucu tıklıyor.

Kullanıcıların% 19’u Arama Sırasında Bir Google Reklamını Tıklıyor

Google Reklam listeleri her zamankinden daha fazla SERP mülkü kaplıyor .

Günümüzün Google Reklam yerleşimleri de daha belirgindir ve artık büyük ölçüde organik sonuçlara benzemektedir.

Google Ads SERP gayrimenkulünü alıyor

Google kullanıcılarının% 19’unun bir Google reklamını tıkladığını tespit ettik. Ve bu yalnızca% 4’ü aynı arama oturumu sırasında birden fazla reklamı tıklıyor.

Kullanıcıların% 19'u Bir Google Reklamını Tıkladı

Bu çalışmadaki sorguların birçoğunun ticari veya işlemsel nitelikte olması nedeniyle bu sayı beklenenden biraz daha yüksek olabilir.

Aslında, bu davranışın büyük ölçüde bir kişinin yürütmekte olduğu arama türüne bağlı olduğunu gördük.

Spesifik olarak, ticari ve işlemsel aramalar, bilgilendirici sorgulara kıyasla önemli ölçüde daha fazla Google Reklam tıklaması sağlamıştır.

Ticari ve İşlemsel Sorgular Bilgilendirici Sorgulardan Daha Fazla Google Reklam Tıklaması Yaratıyor

Bunun nedeni büyük olasılıkla bu aramaların daha fazla reklam yerleşimi oluşturmasıdır. Ve arama amacının daha çok ürün ve hizmet sayfalarına yönelik olduğunu. Bu, kullanıcıları aramalarıyla son derece alakalı reklamlar bulmaya yönlendirebilir.

Temel Çıkarım: Google kullanıcılarının% 19’u bir Google Reklamını tıklıyor. Ancak bu sayı, bir kişinin gerçekleştirdiği aramanın türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişir.

Yerel Arayanların% 42’si Google Harita Paketini Tıkladı

Yerel sorgular (“sushi New York”) ve hatta Google’ın bağlama bağlı olarak yerel olarak değerlendirebileceği sorgular için, kullanıcılara bir “Harita Paketi” sunarlar.

Google SERP - Yerel harita paketi

Bir harita paketi, Google Haritalar’dan alınan ve “normal” organik sonuçlarla karıştırılmış üç sonuçtan oluşan bir kümedir.

Yerel terimleri arayan kişilerin% 42’sinin nihayetinde Google Harita Paketi’ndeki bir sonucu tıkladığını gördük.

Yerel Arayanların% 42'si Google Harita Paketini Tıkladı

Çoğu yerel SERP’deki önemi göz önüne alındığında, çok sayıda kullanıcının Harita Paketini kullanarak yerel bir işletme bulmayı seçmesi şaşırtıcı değildir.

Temel Çıkarım: Yerel bir işletme arayan kullanıcıların% 42’si bir Google Harita Paketi sonucunu tıklıyor.

Bir Google Alışveriş Tıklamasındaki Ürün Araması Sonucunun% 19’u

Google Alışveriş sonuçları, ürüne özgü birçok arama sorgusu için ekranın üst kısmında görünür.

Google Alışveriş sonuçları

Bu nedenle, bir ürünü arayan kişilerin% 19’unun bir Google Alışveriş sonucunu tıklaması şaşırtıcı olmamalıdır.

Temel Çıkarım: Bir ürün arayan kullanıcıların% 19’u, arama oturumları sırasında Google Alışveriş sonuçlarını en az bir kez tıklıyor.

Google Kullanıcılarının Yalnızca% 3’ü Bir Kişiyle Etkileşime Giriyor Ayrıca Sor Box

SEMrush verilerine göre , tüm Google arama sonuçlarının% 43,21’inde Kişiler de Soruyor Kutusu var.

SEMrush Sensor - İnsanlar ayrıca soruyor

Bu da onları tüm SERP’lerdeki en önemli özelliklerden biri yapar.

PAA kutuları ile gerçekte kaç kullanıcının etkileşime girdiğini bilmek istedik.

Ve Google’daki aramaların çok azının (yalnızca% 3) Kişiler de Soruyor kutusuna tıklandığını gördük.

Google Kullanıcılarının Yalnızca% 3'ü Bir Kişiyle Etkileşime Giriyor Ayrıca Sor Box

Bununla birlikte, belirli işlemsel ve gezinme aramalarının çok daha yüksek PAA kutusu etkileşimi (% 13.6) ile sonuçlandığını bulduk.

Çok Az Google Arama Kullanıcısı, Kullanıcılarla Etkileşimde Bulunur, Kutuları da Sorar

Temel Çıkarım: İnsanlar Ayrıca Sor kutuları çok sayıda SERP’de görünse de, çoğu sorgu için bu kadar sık ​​etkileşimde bulunmazlar. Aslında, örneklemimizdeki aramaların yalnızca% 3’ü, bir PAA kutusuyla etkileşimde bulunmasıyla sonuçlandı.

Kullanıcıların% 0,44’ü Google’ın İkinci Sayfa Sonuçlarını Ziyaret Ediyor

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, çok az kullanıcının (% .44) Google’ın ikinci sayfasına gittiğini keşfettik.

Kullanıcıların% 1'inden daha azı Google'ın İkinci Sayfa Sonuçlarını Ziyaret Ediyor

Bu, geçen yıl Google Search Console verilerini kullanarak gerçekleştirdiğimiz organik CTR araştırmasıyla uyumludur.

Bu çalışmada, kullanıcıların% 78’inin sonuçların ikinci sayfasını ziyaret ettiğini bulduk.

Temel Çıkarım: Google kullanıcılarının yalnızca% 0,44’ü, sorgularına bir cevap bulmak için ikinci sayfayı ziyaret ediyor.

Ortalama Google Arama Oturumu 76 Saniye Sürer

Birisi Google’da bir şey aradığında, aradığını bulması ne kadar sürer?

Verilerimize göre ortalama bir kişi arama oturumunu 76 saniye sonra sonlandırıyor.

Ortalama Google Arama Oturumu 76 Saniye Sürer

Ayrıca, arama oturumlarının% 25’inin süper hızlı (<31 saniye) olduğunu bulduk.

Bulgularımızın çoğu gibi, buradaki zaman çerçevesi de konumuzun yürütmekte olduğu arama türüne bağlı olarak değişiyordu.

Sorguya Göre Aramayı Tamamlama Süresi

Yine, bu, Google’ın ilk sayfayı alakalı ve yararlı sonuçlarla paketleme konusunda görece iyi bir iş çıkardığını gösteriyor. Ve insanları ilgili içeriğe daha hızlı yönlendirmeye yardımcı olan SERP özellikleri sağlamak.

Temel Çıkarım: Bir şekilde sorguya bağlı olsa da, verilerimiz çoğu Google aramasının nispeten kısa bir süre içinde (ortalama 76 saniye) başarıyla tamamlandığını göstermektedir.

Sonuç

Google SERP’ler hızla değişiyor. Daha fazla reklam. Daha fazla SERP özelliği. Ve hatta Google Keşfet gibi tamamen yeni arama deneyimleri  mevcut o yüzden bu tip araştırmaları kaçırmayın!

Bir sorunuz olursa bana ulaşabilirsiniz. Elimden geldiğince kendi yorumlarım ile anlatmaya çalıştım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top