Çağrı EL

Web Geliştirme | Linux Sunucu Yönetimi | Siber Güvenlik | Eğitim

Web Sitesi Kurmak İçin Neye İhtiyacın Var?

Web Sitesi Kurmak İçin Neye İhtiyacın Var?

Web Sitesi Kurmak İçin Neye İhtiyacın Var? 

sorunun cevabına tüm detayları ile bu yazıdan ulaşabilirsin. Hadi başlayalım :).

Önceki yazımda içerik yönetim sistemi nasıl yazılır konusuna değinmiştik. İçerik Yönetim Sistemimizi yazdık ancak kullanabileceğimiz bir ön yüzde kullanıcıları harekete geçirebileceğimiz bir de tasarıma ihtiyacımız var. Tabii tasarımla beraber sitemizi yayınlayacağımız bir hosting’e ve sitemizin adresi olacak alan adına ihtiyacımız var.

Bir web sitesi açmak istiyoruz ve bunun için bazı dışarıdan sağlamamız gereken ihtiyaçlarımız var.

Bunlardan birincisi Alan Adı yani Domain

Alan adını gerçek dünyada ki ev adresimiz gibi düşünün. X mahallesi, x caddesi no: gibi gibi uzun biri adres değil tabii sitenin kimliğine uyacak maximum 15 karakteri geçmemesi gerekir. Akılda kalıcılığı için kısa olması daha sağlıklı olur. Ama bu sınırı aşsanız da büyük bir – durumu olmaz.

İyi Bir Alan Adını Nasıl Seçerim?

Alan adınız sitenin içeriği ile alakalı olmalıdır.

Alan adları aynı zaman Google için bir anahtar kelimedir. Yani siteniz kurumsal bir firma ise firmanın ismini alan adı olarak almak en doğru seçim olacaktır.

Eğer genel bir e-ticaret sitesi ise her şeyi kapsayan ve kullanıcıyı çekecek bir alan adı olması size birçok yönden fayda sağlayacaktır. Örneğin hepsiburada.com, n11.com, gittigidiyor.com gibi sitelerin isimleri bir ürüne veya tek bir kuruma çıkan kelimeler değildir. Tüm ürünleri kapsayıcı isimleri taşımaktadır.

Güvenli Bir Alan Adını Nasıl Satın Alabilirim? 

1-Namecheap

Namecheap bünyesinde birçok alan adı uzantısının tahsisini yapan büyük ve güvenilir bir alan adı, sunucu, e-mail, CDN hizmetleri gibi birçok hizmeti içinde barındırıyor.

Bende Türkiye’de bulunan alan adı sağlayıcıları tarafından bazı olumsuz durumlar yaşadığım için elimde bulunan domainleri parça parça namecheap firmasına geçiriyorum. Destek kısımları oldukça iyi.

2- Hostinger

Hostinger sık sık yaptığı güzel kampanyalar ile daha uygun fiyata alan adı, hosting gibi ürünleri alabileceğiniz bir hizmet sağlayıcısıdır.

Alan adımızı aldık. Şimdi sıra hosting seçme işleminde hosting direkt olarak alınabilecek bir hizmet değildir. Çünkü sitenin büyüklüğü, olası ziyaretçi sayısına göre karar verilmelidir. Firmaların birçoğunda bir üst pakete yükseltebilirsiniz ancak baştan doğru bir ürün almazsak tekrar uğraşmak zorunda kalacağımız için en iyisi güzel bir planlama yaparak ilerlemektedir.

Sitemiz kurumsal web sitesi, e-ticaret, e-ihracat, CRM gibi farklı alanlarda siteler olabilir. Ama biz en basiti olan kurumsal bir web sitesine göre hosting hizmeti seçelim.

Hosting Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

  • İşletim Sistemi
  • Trafik
  • Web Alanı
  • Veritabanı
  • Subdomain
  • E-mail

Sitemizin altyapısını hangi dilde yapacağımızı belirlememiz gerekir

Yani asp.net ile bir web sitesi kodlayacaksak Windows, Php, python gibi dillerle bir site hayata geçireceksek Linux barındırma hizmeti seçmemiz gerekir.

Ayrıca hazır bir altyapı kullancaksak bu altyapının hangi dilde yazıldığında göre seçim yapmamız gerekir. Örneğin WordPress altyapısına sahip bir site kuracaksak Linux barındırma hizmetini seçmek bizim için en sağlıklısı olacaktır.

Hosting  Paketlerinde Trafik

Trafik; sitenize aynı anda girecek olan kullanıcı sayısına bağlıdır. Site içeriğiniz ne kadar fazla ise buna bağlı olarak site trafiğiniz de o kadar artmaktadır. Yine bu seçimi yaparken sitenin hedef kitlesi ve buna bağlı olarak çekeceği aylık trafik tahmin edilmeli ve hosting seçimi de buna göre yapılmalıdır. Eğer sitenizin alacağı trafiğin altında destek veren bir hosting seçerseniz, trafik kotanız dolduktan sonra sitenize ulaşım engellenir ve bir dahaki aya kadar kapalı kalabilir. Bu durumda da yine yüksek trafik kotası olan bir hosting paketine geçilebilir ve sitenin yayına devam etmesi sağlanabilir.

Hostinglerde veritabanı ;

Veritabanı; birbirleri ile bağlantılı verilerin depolandığı alandır. Site her açıldığında içerik bu veri tabanından kolayca çekilir ve bu şekilde hem zaman kaybı önlenir hem de verilerin düzenli bir şekilde oluşturulması sağlanır. Hosting paketleri içerisinde yer alan veri tabanı çeşitleri de MySQL ve MsSQL olarak ikiye ayrılmaktadır. Veri tabanı seçiminizi yaparken de yine web sitenizin yazılımına göre seçmeniz gerekmektedir. Eğer PHP bir sitede veritabanı oluşturulacaksa MySQL veritabanı özelliği olan bir hosting seçmeniz gerekmektedir. Sitenizin yazılımı .ASP ve .ASPX ise hosting seçimi MsSQL özelliği olan bir hostingden yana olmalıdır.

MySQL veri tabanı çok hızlı, güvenilir ve MsSQL veritabanına göre kullanımı kolaydır. Apache ve PHP ile olan uyumu nedeni ile PHP tarafında en çok tercih edilen ve yaygın olan veritabanı seçeneğidir.

MsSQL veri tabanı MySQL veritabanının aksine ücretli bir veritabanıdır. MySQL veritabanına göre güvenlik, tasarım ve içerik yönetimi boyutunda daha ileri düzeyde işlevler sunması nedeni ile genel olarak kurumsal yapılara ve e-ticaret sistemlerine hitap etmektedir.

Subdomain;

Sitenin ana domainin altında oluşturulacak olan domainlerdir(subdomain.anadomain.com). Subdomain sayısını web projenizin kapsamına göre seçmeniz gerekebilir. Web sitenizin altına “blog.anadomain.com” ya da “forum.anadomain.com” olarak farklı projeler de yapacaksanız, alacağınız hosting paketindeki subdomain sayısı da bu bağlamda yeterli olacak şekilde seçilmelidir.

Hostinglerde E-mail;

E-mail kullanımı pek çok web sitesi kullanıcısı için önemli bir husustur. Alınacak olan hosting paketlerinde kaç adet mail adresi açılabilir buna dikkat edilmelidir.

Hosting seçimi hiç de azımsanmayacak derece önemli bir konudur. Web siteleri için temel nitelikte bir sistemdir. Sağlam temellerle oluşturulmamış web siteleri ileride sizi, yukarıda bahsettiğim sıkıntılarla karşılaştırır ve hem işinizi olumsuz etkiler hem de daha sonradan ortaya çıkan gereksiz harcamalara sebep olur.

Alan Adı ve Hosting Seçimi için aklımızda bir plan oluştuğuna göre geçelim sitenin tasarımına;

Site Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Ve Şablon Oluşturulması / Seçimi?

HTML veya PSD Tasarım Seçimi

Siteyi eğer firmanın çalıştığı varsa bir grafiker, eğer sizin çaliştiğiniz bir grafikere PSD olarak tasarım çizdirip sıfırdan kodlayabilirsiniz. Ya da ThemeForest üzerinden HTML bir tasarım alarak kuruma göre evirebilirsiniz.

WordPress Tema Seçimi

WordPress gibi hazır bir altyapı kullanacaksak WordPress temaları da seçerek hızlıca düzenlemeleri yaparak işlerimizi hızlandırabiliriz. Tabii ki bu tip hazır alıp sizin üzerinde düzenleme yapacağınız konuları önce çalıştığınız firmaya bildirmeniz de fayda var.

Tema ya da tasarım aldıktan sonra siteyi mevcut alan adı yerine öncelikle alt alan adında yapmanızda fayda var. Çünkü firmalar bu site adresini kartvizitlerine, sosyal medya hesaplarına yazmış olabilir ve potansiyel müşteriler henüz bitmemiş çalışma yapılan bir site görmek istemez :).

Şablonumuzu da seçtik ve geldik sitenin tasarımına site tasarımında kullanıcıları yormayacak aradıkları bilgilere hızlıca ulaşacakları bir yapı kurulması gerekmektedir. Hem kullanıcı dostu hem de Google Arama Motoru (SEO) uyumlu bir site yapmak için biraz detaylı çalışmanız gerekir.

Ayrıca ücretsiz olarak yayınladığım WordPress 101 Eğitimime göz atmayı unutma!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top