Herkese selam, üşüyoruz değil mi ? Hadi o zaman sıcak çayınızı alın ve geçin bilgisayarınızın başına okuyama başlayın. Kurabiye filan da alın öyle düz çay gitmez. Ki bu makalemi en çok Hamza abinin seveceğini umuyorum. Sadece giriş kısmını tabi çaydan dolayı. Amma geyik yaptım bi giriş cümlesi için konumuza geçelim.
Son 2 senedir genelde web geliştirme üzerine çalışıyorum bende sıfırdan bir yazı dizisi oluşturayım daha sonra da uygulamalı videolar çekmeyi planlıyorum.
Öncelikle planlı ve programlı gitmenizi öneririm. Çünkü bir gün HTML bir gün CSS öğrenmeye çalışırsanız işler biraz karışabilir.
Hatta biraz daha öğrenmeniz planlı olsun diye Barış Özcan‘ın sitesinde yer alan Zinciri Kırma makalesini okuyup bunu uygulamanızı tavsiye ediyorum. Belki diğer ay için sosyal medya üzerinden bir kaç yazılım sayfası ile böyle bir etkinlik planlayabiliriz.
Aslında web geliştirmenin çoğunlukla Web Tasarım olarak lanse edildiğini görmek beni üzüyor. Tasarım biraz daha farklı bir durum. Hatta “logoyu bir tık büyütebilir miyiz?” kısmı oraya giriyor. Ama Türkiye’de yazılım geliştiricilerin her işten anladığı varsayılarak “yaparsın canım ne olacak?” gibisinden düşünüldüğü için bu fark pek anlaşılmıyor.
Arkadaşlar öncelikle Html ve Css bilmeniz gerek.
Html site açıldığında yazı,görsel gibi öğeleri sayfa içerisine yerleştirme, oluşturulan sayfaların web tarayıcılarında düzgün şekilde görüntülenmesi ve arama motorlarında uygun kelime aradığınızda sayfa hakkında bilgi verme gibi işlemleri yapmamızı sağlar.
Css ise html’nin kankası diyebilirsiz. Html etiketleri kullanılarak oluşturulmuş web site görüntülerini şekillenmektedir. Yani şu anda bu yazıyı okuduğunuz sitede de gördüğünüz kutucuklar, menü şekli css’den geliyor. Adı üstünde stil dosyası :).
Burada çok fazla derinlemesine girmeyeceğim dediğim gibi bir video serisi planlıyorum. Makale olarakta yayınlayacağım.
Html ve css’i yazmanız için çook büyük bir ide’ye ihtiyacınız yok. Bildiğiniz not defterinde de yazabilirsiniz. Html dosyalarının uzantısı .html, css dosyalarının uzantısı .css’dir. Daha sonradan JavaScript (js) olaylarına da gireceğiz. Ama bu makale kısa bir bilgilendirme ve html/css’e nereden başlayacağınız hangi kaynakları kullanacağınıza dair şeyler içermekte.(Bunu en başta yazmam gerekirdi galiba neyse)
Html/css’e başlamak için Udemy,W3scholl’u şiddetle öneririm.
Html için : https://www.udemy.com/programlamaya-giris-html/learn/v4/t/lecture/7540020?start=15
https://www.w3schools.com/html/
Css için :
https://www.w3schools.com/css/
Css için tek video bulamadım. Dedik ya ayrılmaz ikili diye. Hem html hem de css için ise şu videoya göz atabilirsiniz :
Ayrıca Açık Akademi üzerinden de html/css derslerine bakabilirsiniz.
https://www.acikakademi.com/portal/egitimler/html-css-js.aspx
Bir diğer makale konu başlıklarını yazayim : Bootstrap,Responsive konularına giriş yapıp, örneklendireceğiz. O yüzden bu makale içinde bir örnek yapmıyorum. Diğerinde yardırcaz :)))
Sormak istedikleriniz varsa:
http://instagram.com/cagriel adresinden sorabilirsiniz 🙂
Görüşmek üzere 🙂