Nasıl İçerik Yönetim Sistemi Yazarım?

Nasıl İçerik Yönetim Sistemi Yazarım?

Nasıl İçerik Yönetim Sistemi Yazarım? ‘dan önce

İçerik Yönetim Sistemi yani CMS’ler web sitelerini kolayca yönetip, değişiklik yapmamızda fayda sağlayan bir araçtır. Araç demişken öyle bir eklenti gibi bir şey değil. Tamamen bir sistem :).

Detaylarına geçmeden önce neden bu sisteme ihtiyacımız var ona bir bakalım;

Bir önceki yazımda Web Geliştiriciliğine Giriş yapmıştık. O yazının son 2 maddesini okumayıp HTML + CSS +JS kısmına kadar okuduğunu ve öğrendiğini varsayalım. Bir site yaptın. Ancak bu siteye blog kısmı da koyduğunu varsayalım.

blog.html diye açılan bir sayfamız var. Bunun içinde 3-4 yazımız var. Ancak bu yazıların her biri yazi1.html, yazi2.html diye gitsin. Birini düzenlemek için ya  da yeni ekleme yapmak için bir önceki dosyayı kopyalayıp kod kısmından içeriğini düzenleyip tekrar yüklemen gerekir.

O yüzden hem Google açısından hem de hız ve düzenli bir işleyiş olması açısından İçerik Yönetim Sistemlerine ihtiyaç duyarız.

Hızlıca bir CMS sistemine ihtiyacın varsa bu siteninde altyapısı olan WordPress’i öneririm.

Tabii ki sadece WordPress yok. Joomla, Typo3, Opencart, Magento gibi birçok içerik yönetim sistemi kullanabilirsiniz. Ancak ben uzmanlaştığım WordPress üzerine konuşacağım.

Konu başlığımız Nasıl Yazarım? şeklinde. Evet yazmaktan sıfırdan üretmekten bahsediyoruz. Ancak örnek alabileceğimiz bir sistemde olabilir. WordPress’in temel modüllerini burada ele alabiliriz. İlgili modülleri yazalım;

  • Yazılar
  • Sayfalar
  • Ortam
  • Ayarlar
  • Menü
  • Üst Kısım Düzenlemeleri

gibi bir sitede olmazsa olmaz alanların modüllerinden bazılarını yazdık.  WordPress bunları hazır bulabileceğimiz bir altyapı. Ayrıca WordPress’in açık kaynak kodlu olduğunu ve bizimde esnek bir şekilde geliştirme yapabileceğimizi unutmayalım.

Nasıl İçerik Yönetim Sistemi Yazarım?

Diyorsan; bunun için Emrah YÜKSEL’in eğitimlerini önerebilirim. Ama önerdiğim dil dışında; İçerik yönetim sistemini PHP, ASP.NET, Python gibi programlama dillerinden biri ile de yazabilirsin.

Sıfırdan İleri Seviyeye Komple PHP ile Web Geliştirme 2021

Öğrenecekleriniz
  • Web programlamanın temeli HTML dilini kavramış olacaksınız.
  • Dinamik Web Programlamanın mantığını kavramış olacaksınız.
  • Haber, emlak, ilan, firma scripti vb. en çok talep gören Web Programlama scriptlerinin tamamını kendiniz yazabileceksiniz.
  • Dinamik scriptlere modül geliştirebileceksiniz.
  • PHP programlamayı en sade ve bol örnekli anlatımlarla öğreneceksiniz.
  • PHP PDO sınıfının kullanımını kavramış olacaksınız.
  • MySQL veritabanında CRUD (Select, Insert, Update, Delete) işlemlerini yapabileceksiniz.
  • MysQL veritabanında temel ve ileri seviyle komutları kullanabileceksiniz.
  • E-ticaret projesi üzerinde eğitmeniniz ile birlikte çalışıp öğrendiklerinizi geliştirebileceksiniz.

gibi konular ile hem PHP öğrenebilir hem de CMS yazabilirsiniz.

WordPress‘in bir diğer özelliği de birçok tema ve eklentiye sahip olması. Örneğin x firma için ayakkabı üzerine bir E-Ticaret sitesi geliştireceksek ThemeForest üzerinden en yakın site temasını alıp hızlıca tasarım kısmını halledip diğer istenilen özelliklerle beraber siteyi hızlıca yayına alabilirsiniz.

Ben aldığım projelerde eğer basit bir kurumsal site ise WordPress altyapısını tercih ediyorum. Bunun en büyük sebebi ise zaman kazandırması. Tabii ki CRM gibi büyük ve detayları çok fazla olan bir proje için projeye göre teknoloji seçimi yapıyorum.

Ancak yeni başlıyorsak tüm detayları öğrenmek için ve illa ki WordPress kullanmayacaksak böyle bir sistemimizin olması bizim yine de işimizi kolaylaştıracaktır.

Ve son olarak WordPress ilgini çektiyse Sıfırdan Öğrenmek İçin seni yayınladığım kursa davet ediyorum;

Yeni Başlayanlar İçin WordPress 101

Ek olarak sorularını sorabileceğin Telegram Grubuna katılmayı unutma.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Back to top