Çağrı EL

Web Geliştirme | Linux Sunucu Yönetimi | Siber Güvenlik | Eğitim

Misface‘i biliyorsunuz. Bilmiyorsanız aşağıdaki linkten keşfedebilirsiniz.

https://www.dijitalkarga.com/ceviz/cevizlik-girisimler-misface/

Misface için geliştireceğimiz bir yazılım için PHP Frameworkleri ile araştırmalar yaparken kurup test etmek birkaç küçük uygulama geliştirmek zaman varsa her zaman iyidir. Laravel, Symfony, Yii Framework … devam ediyor böyle. Bir proje de çalışmaya çalışırken composer kurmanız gerekli kalan kısımları kendisi oluşturacak gibi bir ibare vardı. Dedim ki Compozer(kompozır söylemesi de hoş) bu nedir, ne değildir, nasıl kurulur bir de yazayım dedim. Tabi tonla makale var ama bende yazayım dedim. Nolcak yani yazsam :)))

Başlığımızdan başlayarak Composer Nedir ?

En basit tabiriyle Composer PHP için geliştirilmiş bir Paket Yöneticisi‘dir. Bir framework’ün veya bir bileşenin bağımlı olduğu diğer bileşenleri ve gereksinimleri yönetir. Bununla birlikte kendi içinde gelen PSR destekli autoloader sayesinde yeni yüklenen bileşenlerin proje içinde otomatik olarak kullanılmasına olanak sağlar.

Composer PHP için geliştirilmiş Paket Yönetici’dir. Bir framework’e ait bileşenlerin bağlı olduğu diğer bileşenleri, gereksinimleri yönetir. Bitti mi ? Bitmediiiii. Composer ile gelen PSR destekli autoloader ile yeni yüklenen bileşenlerin proje içinde otomatik kullanılmasına olanak sağlar.

Hadi kuruluma geçelim o zaman.

PHP 5.3.2 veya daha üst sürümleri gereklidir.

Curl Kurulu İse ;

curl -sS https://getcomposer.org/installer | php

Curl yoksa :

php.exe ile kurulabilir.

php -r "readfile('https://getcomposer.org/installer');" | php

Windows üzerinde ise buradan indireceğiniz setup dosyasını çalıştırarak kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Daha detaylı kurulum açıklamalarını getcomposer.org sitesinde bulabilirsiniz.

Kurduk ama sadece bilgisayarımızda kalacak değil. Bir de kullanmamız gerek.

Composer ayar (kurulum) dosyası oluşturmak için projenin ana (root) dizininde JSON dizini oluşturmamız gerekiyor. JSON bilmiyorsanız aşağıdan bir göz atın derim :).

http://www.json.org/json-tr.html

Örnek amaçlı PSR Log Paketini indirmek için aşağıdaki gibi bir composer.json dosyası oluşturmanız gerekiyor.

{
    "require": {
        "psr/log": "dev-master"
    }
}

PSR Log’u kurmak için projemizin dizinine gidip termianl veya cemedeee(cmd) ) ne güzel iç içe if gibi parantezledim 🙂 devam ediyorum cmd veya terminalden aşağıdaki kodu çalıştırmak.

composer install

Bakın bakın ana dizinde orada bir vendor diye bir klasör var mı ? Vardır vardır. Orada vendor diye bir klasör oluşturulmuş ve psr’ın gerekli PHP dosyalarını indirmiş olarak göreceksiniz. Hazır paketler mi sadece hmm demenize hiç gerek yok kendi paketlerinizi sadece paket değil zip, repo hatta dosyaları bile dahil edebilirisiniz.

Otomatik Yükleme Namıdiğer  AUTOLOADİNG

1,2,3,4,5,6 veya daha fazlasına kadar sabırlı olabilirsiniz. Ama bardak dolarsa sabır taşar ülen. Durun ya gerginliğe gerek yok. O kadar paketi o narin ellerinize yüklemeyin diye var bu. Yapmanız gereken index.php veya bootstrap (bootstrap ne yahu derseniz  şu linke alayım sizi) en üst kısıma aşağıdaki kodu ekleyin. include / require edilmesi gerekenleri sizin için projenize dahil edecek composer abi :).

require 'vendor/autoload.php';

Gerekli Bağlantılar :

Geliştirici sitesi https://getcomposer.org/

Hazır paketler (package’ler) https://packagist.org/

Cheat sheet http://composer.json.jolicode.com/

Bonus

Phpstorm kullanıyorsanız proje açarken composer kullanabilir eklebilirsiniz. Bende bunu yeni öğrendim. Bir bakmanızda fayda var :). Oldukça iyi bana göre 🙂

Web geliştirme serisinden sonra PHP ‘ye geçecektim. Composer’da tuzu oldu. Haydi yakında ana yemeğe geçeceğiz :).

Kodlarınız bugsuz, kahveniz en sevdiğinizden olsun 🙂

Back to top