Çağrı EL

Web Geliştirme | Linux Sunucu Yönetimi | Siber Güvenlik | Eğitim

Bulut Web Servis Sağlayıcıları (AWS, Microsoft Azure, Google Cloud)

Bulut Web Servis Sağlayıcıları (AWS,  Microsoft Azure, Google Cloud)

Bulut web servis sağlayıcıları ile bağlantığını olduğunu için önce  Web Kontrol Panelleri’ne değinmiştik. Web kontrol panellerini kullanabilmek için öncelikle bir hosting yani barındırma hizmetine ihtiyacımız var. Tabii sadece web kontrol panelleri için değil sitemizi barındırmak için de :). Yani internette yer alabilmek bir  alan adı ve bir barındırma hizmetine ihtiyacınız var. Duyduğuma göre SoftInova’da yakında böyle bir hizmet vermeye başlayacakmış. Tabii mevcut olan inovatif yazılım çözümleri ile mühendislik disiplinlerine devam ederek :).

Bugün Cloud servis salayıcılarından benim hepsini bazı alanlarını tecrübe ettiğim;

Amazon Web Service, Google Cloud ve Microsoft Azure servislerine değineceğiz.

Benim bu tip servislerle ilk tanışmam Microsoft Öğrenci Partneri (MSP) olduğumda olmuştu. Tabii MSP olunca Microsoft Azure ile başladık.

Tüm cloud servisleri için söyleyeceğim içerisi derya deniz. Bu web servis sağlayıcıları PaaS mantığı ile çalışmaktadır.

PaaS: Platform As A Service anlamına gelen  hizmet olarak platform veya hizmet veya platform tabanlı hizmet olarak uygulama platformu, müşterilerin karmaşıklık olmadan bir bilgi işlem platformu ve bir veya daha fazla uygulamadan oluşan modüler yapıda kullanabildikleri hizmetlerdir. PaaS’ta temel mantık şöyledir sizin için donanımlar vardır ve bunların içinde önceden konfigüre edilmiş yazılımlar. Sizde bunları direkt kullanabilir veya gerekli olan detay konfigleri yaparak kullanıma sunabilirsiniz. Böylece fazla hız kazanırsınız. Tabii otomasyon olduğu için temel konfiglerde yanlış yapma riskiniz daha azdır.

Deneyimlediğim ilk 3 bulut web servis sağlayıcıları şöyle;

Microsoft Azure:

  • Microsoft Azure, uygulamaları dünya çapında bir ağ üzerinden dağıtmak, tasarlamak ve yönetmek için kullanılır.
  • Daha önce Microsoft Azure, Windows Azure olarak biliniyordu.
  • Bu Bulut bilişim hizmeti, çeşitli işletim sistemlerini, veritabanlarını, araçları, programlama dillerini ve çerçevelerini destekler.
  • Microsoft Azure’un ücretsiz deneme sürümü 30 gün boyunca kullanılabilir.

Azure İçinde Bulabileceğiniz Ana Kategoriler:

Bu kategorilerin içinde 200’den fazla hizmet var. Tabi bu hizmetlerin bir ücreti de var :). Ancak 12 aylık bazı ürünler  ücretsiz. Belli bir kullanımda ya da belli sayıda bir servis kullandığınızda 200$ ücretsiz bonus kredi veriliyor. Ek olarak kullandıkca öde mantığı olduğu için kullanmadığınız servisi kapabilirsiniz. Açık unutmanız pek tavsiye edilmez zira dolar 19 :).

Azure öğrenmek isterseniz:

https://azure.microsoft.com/tr-tr/resources/students/

Amazon Web Service (AWS):

AWS ile tanışmam bir projede meydana gelen bir hatanın servisleri durdurması ve sonunda bana başvurulması ile gelişti. Ufak bir vaka incelemesi gibi de olacak. Bir tanıdığımın projesi AWS üzerinde çalışıyor. Bir hosting içinde Mysql veritabanı var. Çok büyük servisler çalışmıyor tabi. Bu sayede AWS’i kurcalama imkanım ve birkaç servisi de keşfetmeme yardımcı oldu. Bence AWS’in arayüzü biraz karışık sade gibi görünüyor ama karışık. Tabi öğrenince her şey kolay geliyor orası ayrı.

Google Cloud:

Bir servis silerken biraz sinir eden ama kullanışlı bulut servisi. Google Cloud ile çalışmam da en son üniversitede bir web projesi yazmak için normal bir hosting almak yerine bulut servisleri kullanayım dememle başladı. Azure neden kullanmadın diye soracak olursanız Linux serverlara destek verdiğini kaçırmışım :).  Ancak ben birçok servisle ilgilendiğim için ve onları silerken biraz krize girdiğim için en iyi bildiğim Google Cloud diyebilirim. Google ana servis kategorileri şu şekilde:

  • Computing (İşleme) ve Hosting (Barındırma) Servisleri
  • Storage (Depolama) Servisleri
  • Network (Ağ ve İletişim) Servisleri
  • Big Data (Büyük Veri) Servisleri

Hizmetleri içinde yaklaşık 4500 servis ve ürün olduğu belirtiyor. Bu diğerlerine göre daha bi derya deniz :).

Google eğitimleri için şurayı ziyaret edebilirsiniz:
https://edu.google.com/intl/ALL_tr/google-cloud/

Servisleri ve nasıl tanıştığımı, ne için kullandığımı az çok anlatmaya çalıştım. Benim tercihim projeye, bütçeye verdiği servisin performasına göre değişiyor. Ancak aktif olarak danışmanlıklara devam ettiğim için şu anda en çok Amazon ve Azure üzerine çalışmalara devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top