Web Geliştirici olarak harika web siteleri yaratmak istemez misin ?
Evden çalışma beraberinde yazılıma olan ilgiliyi de arttırdı. 8 senedir web alanında çalışan birisi olarak bu alana ilgisi olanlar için temel olarak bilinmesi gereken teknolojileri yazmak istedim.
Her işin başı algoritma arkadaşlar. Algoritma bilmeden bir şey yaparsanız ya eksik olur ya da düzensiz olur.
Algoritma matematikte bir sonuca ulaşmak için takip edilmesi gereken işlem basamaklarını belirlemede kullanılır. Örneğin, 3 ve 5 sayılarının ortalamasını bulmak istediğinizde önce (3+5) işlemini yaptıktan sonra sırada “çıkan sonuç/2” işlemini yapmanız gerekmektedir.
Bilgisayar biliminde algoritmalar yazılımdaki her yerdeler.
Örneklendirecek olursak, bilgisayarda offline olarak yapılan tüm işlemler, oynanan oyunlar, çalıştırılan programlar, web siteleri, mobil uygulamalar, robotlar… Kısacası sanal ortamdaki her işlem algoritmalar ile gerçekleşiyor.
HTML
HTML nedir? neye benzer diyerek başlayabiliriz aslıda. Bunu hep beraber görelim;
Tarayıcınızın penceresine sağ tıklayın ve “sayfanın kaynağını görüntüle”ye basın.
Bu web sayfasının oluşturulmasında yer alan kodun tamamını görebileceğiniz yeni bir sekmeye götürülmüş olmanız lazım. Gördüğünüz şeyin çoğu Sayfanın hangi içeriği, ne ölçüde ve nasıl göstereceğini söyleyen bir HTML kodudur. İlk satırda ise komutunu göreceksiniz. Bu da web tarayıcınızın HTML koduna hazır olması gerektiğini belirten şeydir.
HTML bir sayfanın iskeletidir. İskelet olmadan vücudumuz nasıl ayakta duramazsa sitelerde bu şekildedir. HTML’nin içinde etiketler vardır. Zengin işaretleme dili olarak Türkçe’ye çevirebiliriz. Peki isketletimiz var ancak görsel olarak hiçbir şekilde göze hitap etmiyor. Bunun için ise CSS kullanıyoruz.
CSS
CSS kodu HTML ile birlikte kullanılır. HTML web sayfasına hangi içeriğin gösterileceğini söylerken, CSS de web sayfasına içeriğin nasıl gösterileceğini söyler. Sayfası “stilleme” yöntemidir.
Bir kez CSS öğrendiğiniz zaman, aşağıdakiler dahil bir sürü şeyi yapmayı öğreneceksiniz:
- Renkleri değiştirmek. CSS paragraf metninden tutun arka plan kenarlıklarına kadar her şeyin rengini ayarlamanızı sağlar.
- Yazı biçimlerini değiştirmek. CSS web sayfanızda kullanılacak olan yazı biçimlerini seçmenizi sağlar ve onları nerede kullanacağınızı söyler.
- Nesneleri yerleştirmek. HTML web sayfanıza resimleri ve videoları koymanızı sağlar. CSS ise bunların ne kadar büyük olacağını ve nerede gösterileceklerini belirler.
- Metin boyutunu değiştirmek. Gözleri zor gören insanlar için bir web sayfası mı hazırlıyorsunuz? Eğer durum buysa metni büyütmek için ihtiyacınız olan bilgi CSS bilginiz olacaktır.
Gördüğünüz gibi CSS bilgisi bir web geliştiricinin rolünü tanımlarken büyük bir rol oynuyor. Tabii ki bu kadarla sınırlı değil ancak çok uzun bir
JavaScript
Web geliştiriciler ne yapar? Eh, çoğu web geliştirici Java ya da HTML gibi bir programlama dilini alır ve bunu web sayfasının bir öğesini oluşturmak için kullanır. JavaScript geliştiricileri de aşağı yukarı bunu yaparlar. Tek fark çok özel bir içerik oluşturuyor olmalarıdır. Peki ya JavaScript için bir web geliştirici nedir?
Çoğu JavaSctript geliştirici bir web sayfasının ön yüzünde çalışır. JavaScript kodunu kullanarak ufak parçalar oluştururlar. Bu parçalar sayesinde web sayfasını karşılık verebilen, interaktif ve ziyaretçilere çekici hale getirirler. Bu JavaScript parçaları genellikle web sayfasının HTML koduna entegre olmuş haldedirler.
Eğer sıfırdan bu dünyaya adım atmak istiyorsan senin için bir önerim var. Yukarıda anlattıklarım ve Flexbox, Bootstrap gibi daha da yenilikçi teknolojileri içeren bir eğitim buldum;
Html5+Css3+Bootstrap4 Sıfırdan Frontend Web Tasarım Kursu
PHP
Tarihsel olarak PHP web geliştirme kavramına hakim olmuştur. Internetin dili olarak bilinir ve var olan web sayfalarının %80’ini oluşturmaktadır. Popülerliği gittikçe azalsa da, PHP hala back-end web geliştirme kadrosu için çok harika bir dildir.
PHP öğrenmesi ve geliştirmesi çok kolay bir dildir. Bu da yeni başlayan back-end geliştiriciler için çok popüler hale getiriyor. WordPress ya da Wix gibi platformlarda oluşturulmuş olan küçük ölçekli web sayfalarını oluşturma konusunda son derece popülerdir. Ayrıca PHP geliştiriciler için oldukça fazla freelance çalışma olanağı bulunuyor.
PHP ile birçok alanda proje geliştirebilirsiniz. İçerik yönetim sistemleri, e-ticaret, e-ihracat sistemleri, CRM, ERP gibi bir çok alanda projeler geliştirebilirsiniz.
PHP temelini öğrendikten sonra projeler ile kendinizi geliştirebilir, yapılmış projelerin üzerine yenilikler koyarak daha farklı projelere evirebilirsin. Bunun için sana önerebileceğim ve benimde zamanında faydalandığım bir eğitim var;
Sıfırdan İleri Seviyeye Komple PHP ile Web Geliştirme 2021
SQL
SQL (Structured Query Language – Yapılandırılırmış Sorgu Dili) kavramı, bir nevi veritabanı yönetimini ifade eder. Burada amaç verileri yönetebilmek ve tasarlayabilmektir. Esasen SQL bir programlama dili olmasa bile pek çok kişi tarafından bu şekilde kabul görür. SQL aracılığıyla sadece veritabanı üstünden işlem gerçekleştirilir. Genel anlamda SQL kurulumu bir hayli zordur ve hatta kurulumu kadar kaldırılması da bir hayli teknik bir konudur.
Bilgisayarla haşır neşir olan herkes muhakkak bu süreçte bir veri türüne ilgi gösteriyor. Yazı, video ya da resim veri grupları arasından aktarılıyor ve kullanıcılara iletiliyor. Bu verilerin sorgulanması ve sunulması noktasında SQL devreye giriyor diyebiliriz. Kişisel telefon rehberi, adres defterleri, banka, okul ya da hastane sistemleri, kütüphane sistemleri ya da e-ticaret platformları bundan oldukça aktif şekilde yararlanır. Bütün bu sistemlerde veritabanı hayati derecede önemlidir.
HTML, CSS ve Javascript ile güzel bir site ortaya çıkardık. Sonra PHP ile bir içerik yönetim paneli yazmaya karar verdik. Ancak bunun içinde bir de SQL’e ihtiyacımız var. Verilerimizi yazmak, okumak, silmek veya düzenlemek için. Php temelini daha da sağlaştırıp SQL ile geliştirme yapmak daha faydalı olacaktır. Bunun için benimde faydalandığım güzel bir SQL kursu önermek istiyorum;
Sıfırdan Uygulamalı MySQL Eğitimi