WordPress 5.5 Sürümü Yayınlandı

WordPress 5.5 Sürümü Yayınlandı
12 Ağustos 2020 tarihinde yayınlanan herkese açılan WordPress 5.5 Sürümü yayılandı.

Bu yeni sürümde birçok yenilikler ve SEO eklentilerin bazı bize sağladığı özellikleri de sağlıyor.

Blog Düzenleyicide Geliştirmeler ve Yenilikler

WordPress 2018’in sonuna doğru 5.0 sürümü ile klasik düzenleyici yerine daha gelişmiş daha komplike bir yazı editörü sundu. Blok editörü veya Gutenberg olarak geçmektedir. 5.0 sürümünden sonra WordPress sürümü editöre birçok güncelleme getiriyor. 5.5 sürümü ile Gutenberg Blok editörü deneyimi birkaç kat arttıracak birçok iyileştirme ve özellik ile geldi.

Vurgulanan Düğmeler, Simgeler

Yeni sürüm ile bloklar arasında hareket ederken araç çubukları, düğmeler ve yeni simgeler etrafında daha fazla odak vurgulaması ve kenarlıklarını fark edeceksiniz.

Yeni bir blok eklemek için (+) düğmesi de değişti ve şimdi daha dikkat çekici ve daha çok bir düğmeye benziyor.

Yeni Blok Dizini

 Bunlar sadece blok düzenleyiciye yeni bloklar ekleyen WordPress eklentileridir ve halihazırda düzinelerce yeni blok mevcuttur.

Blok dizini ayrıca ‘Yeni blok ekle’ aramasında yerleşiktir. Yalnızca bir özelliği arayabilirsiniz ve aramanızla eşleşen bir blok yoksa, otomatik olarak blok dizininden eşleşen sonuçları gösterir.

Blok dizini ayrı blokları içerir. Yükleyebileceğiniz birden çok yararlı blokla birlikte gelen blok kitaplığı eklentilerini içermez .

WordPress Eklentileri ve Temaları için Otomatik Güncellemeler

Bence oldukça gelen ve olması gereken bir geliştirme. Riskleri var tabii ki. Bu özelliği kullanacaksanız düzenli bir yedek sisteminiz olması sizin için çok sağlıklı olacaktır.

Eklentiler sayfasına giderek “Otomatik Güncelleştirmeleri Etkinleştir” diyerek bunu etkinleştirebilirsiniz.

Aynı şekilde Görünüm »Temalar kısmında temanızında otomatik güncelleştirmelerini açabilirsiniz. Ancak temalarınızda child yani çocuk tema kullanmıyorsanız güncellemelerinizi dikkatli yapmanızda fayda var. header.php’de bulunan analytics kodları gidebilir veya stil çalışmaları yaptıysanız özel olarak style.css dosyanızda eski haline dönebilir.

Varsayılan WordPress XML Site Haritaları

XML Site haritası, bir dosyanın olduğu listeleri XML formatında web sitenizin içeriğinin tümünü kapsar. Bu liste Google gibi arama motorlarının içeriğinizi hızlıca keşfetmesine ve dizine eklemesine yardımcı olur.

WordPress SEO için çok değerli bir altyapı. WordPress’te SEO eklentileri yerleşik XML haritaları ile geliyor.

WordPress 5.5 sürümü, varsayılan olarak etkinleştirilmiş bir site haritası ile geliyor. wp-sitemap.xml isminde bir dizin dosyası oluşturuyor ve bu dosya ile tüm site harita dosyalarına bağlantılar içermektedir.

Varsayılan Site Haritası özelliği tüm yayın türlerini, sınıflandırmaları (kategoriler, etiketler ve özel sınıflandırmalar) ve yazar arşivlerini destekler. Ancak, yine de yalnızca XML site haritası protokolünün gerekli temel işlevlerini sağlayacaktır.

Zaten kendi XML Site Haritaları ile birlikte gelen bir WordPress SEO eklentisi kullanıyorsanız, hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. En büyük iki SEO eklentisi Hepsi Bir Arada SEO Paketi ve Yoast SEO, daha yüksek sıralamalar almanıza yardımcı olacak gelişmiş özelleştirme özellikleri sundukları için kendi site haritalarını sağlamaya devam etmeye karar verdiler.

WordPress’te Varsayılan Tembel Yükleme Görüntüleri

Metinlerin yüklenme süresi düşüktür ancak görsellerin indirilmesi metinlere göre daha uzun sürer. Bu da sayfa yükleme sürelerini arttırır. Web için görüntüleri optimize etmek WordPress sitenizinin hızı ve performansını arttırmaya yardımcı olur.

Görüntülerin yükleme hızını düşürmek için lazy loading yani tembel yükleme işlemi yapılır. Kullanıcılar sitenizde aşağı doğru ilerlerken görüntüler indirilir.

WordPress 5.5 sürümü img etiketine “loading” özelliğini ekleyerek tüm siteler için varsayılan bir seçenek haline getirir. Safari harici tüm modern web tarayıcıları bu özelliği desteklemektedir. Böylece görseller için 3. parti bir eklenti kullanmanıza gerek kalmamaktır.

Temaları ve Eklentileri Zip Dosyasıyla Güncelleme

Tema ve eklentileri güncellerken bazen hatalar ile karşılaşabilirsiniz. Bu işlemi FTP’den manuel olarak yapabilirsiniz. Ancak FTP erişiminiz yoksa artık WordPress 5.5 sürümü ile güncel eklenti dosyanızı eklenti veya tema yükleyerek güncelleyebilirsiniz.

WordPress 5.5, bunu WordPress panosunun içinde yapmanıza izin verecektir. Eklentiler »Yeni Ekle sayfasına gidebilir ve Yükle düğmesini tıklayabilirsiniz.

Şimdi devam edin ve eklenti güncellemesi için indirdiğiniz zip dosyasını yükleyin. WordPress, bu eklentinin zaten kurulu olduğunu otomatik olarak algılar ve size ‘Akımı yüklenenle değiştir’ seçeneği sunar.

Yükledikten sonra “eklentiyi etkinleştir” yerine “Mevcut eklenti dosyasının üzerine yaz” gibi bir seçenek ile manuel güncellemeyi yapabilirsiniz.

Bu işlemin aynısını temalar içinde uygulayabilirsiniz.

Sitenizi WordPress 5.5 sürümüne güncellemediyseniz yedeklerinizi alıp hemen güncellemenizi tavsiye ederim. Diğer yazılarda görüşmek üzere 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Back to top